Print Voeg bladwijzer toe

Cornelis Gerrit van der Heijden[1]

Mannelijk 1919 - 1944  (25 jaar)  Verstuur foto/documentVerstuur foto/document


Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Bronnen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

  • Naam Cornelis Gerrit van der Heijden 
    Geboorte 4 mrt 1919  Deil Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Geslacht Mannelijk 
    Overlijden 29 okt 1944  Utrecht Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Persoon-ID I98025  Stamboom Kuipers van Wijk
    Laatst gewijzigd op 24 aug 2022 

    Vader Jan Hendrik van der Heijden,   geb. 15 jun 1876, Deil Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 26 mrt 1953, Deil Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 76 jaar) 
    Moeder VooroudersJohanna Willemina Bouman,   geb. 14 apr 1884, Deil Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 14 mei 1970, Bunnik Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 86 jaar) 
    Huwelijk 7 apr 1905  Deil Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Gezins-ID F29038  Gezinsblad  |  Familiekaart

  • Gebeurteniskaart Klik om te tonen
    Link naar Google MapsGeboorte - 4 mrt 1919 - Deil Link naar Google Earth
    Link naar Google MapsOverlijden - 29 okt 1944 - Utrecht Link naar Google Earth
     = Link naar Google Earth 
    Pin Legenda Adres Straat Plaats Gehucht Parochie Dorp Stad Gemeente Streek District Provincie Gewest Staat Land Werelddeel Nog niet ingesteld

  • Aantekeningen 
    • Heijden, van der, Cornelis Gerrit

      Geboortedatum:
      4 maart 1919 (Enspijk)
      Overlijdensdatum:
      29 oktober 1944 (Utrecht)

      Biografie

      Woonde in Enspijk, Kampsedijk. Zoon (zevende van elf kinderen) van landbouwer Jan Hendrik van der Heijden (15 juni 1876 gemeente Deil) en Johanna Willemina Bouman (14 april 1884 Deil). Ongehuwd. Arbeider. Van der Heijden raakte dodelijk verwond, toen een waarschijnlijk dronken Duitser dwars door de deur van de ouderlijke woning schoot. Over het incident is nooit veel klaarheid ontstaan. Volgens de site Oorlogsslachtoffers West-Betuwe bestaan er twee lezingen. De eerste versie is dat een Duitse militaire kok verliefd was geworden op een zuster van Kees. Tijdens een feest, waarbij de alcohol rijkelijk vloeide, stapte de kok beschonken naar het gezin Van der Heijden om het meisje op te halen. De andere lezing is dat Kees, diens broer Jan en hun dorpsgenoot Jan Zuurmond in het kader van de Arbeitseinsatz werkzaam waren in een wapenfabriek in Duitsland. Het drietal vluchtte lopend en keerde terug in het dorp, waar ze onderdoken. Een politieagent vernam dit en meldde dit bij de Duitsers. Die trokken er op uit om hen te arresteren. Volgens beide versies lag iedereen al te bed. Op het (herhaaldelijk) geklop moet Kees naar de deur zijn gegaan om te kijken wat er aan de hand was. Weigerde hij de ander binnen te laten? Of deed hij niet snel genoeg open? Het blijft gissen wat zich tussen de twee partijen heeft afgespeeld. Van Duitse zijde werd daarna dwars door de deur geschoten. Van der Heijden is in een Utrechts ziekenhuis aan zijn zware verwondingen overleden. De dorpsgemeenschap van Enspijk betaalde de grafsteen. Daarop staat vermeld: 'Hij liet zijn jonge leven in der bewogen tijd van bezetting door 's vijands hand. Wij mogen geloven, dat hij ging naar zijn Heiland. Aangeboden door ingezetenen van Enspijk'. Zijn naam prijkt op het oorlogsmonument van Enspijk.

  • Bronnen 
    1. [S120167] BS overlijden.