Print Voeg bladwijzer toe

Lodewijk de Vrome

Mannelijk 778 - 841  (63 jaar)  Verstuur foto/documentVerstuur foto/document


Generaties:      Standaard    |    Verticaal    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Voorouderwaaier    |    Media    |   Kaart    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Lodewijk de Vrome is geboren in 778 (zoon van Karel de Grote en Hildegard de Vinzgau); is gestorven in 841.

    Aantekeningen:

    Lodewijk de Vrome (Chasseneuil bij Poitiers, 11 april 778 - Ingelheim am Rhein, 20 juni 840), ook wel de Eerlijke en de Joviale, was de Koning van Aquitanië vanaf 781. Hij was ook Koning der Franken en co-keizer (als Lodewijk I) met zijn vader, Karel de Grote, vanaf 813. Als de enige overlevende volwassen zoon van Karel de Grote en Hildegard, werd hij de enige heerser der Franken na het overlijden van zijn vader in 814, een positie die hij bekleedde tot zijn overlijden, met uitzondering van de periode 833-834, waarin hij werd afgezet.
    Tijdens zijn bewind in Aquitanië werd Lodewijk belast met de verdediging van de zuidwestelijke grens van het rijk. Hij veroverde Barcelona van de moslims in 801 en liet Frankische autoriteit gelden over Pamplona en de Basken ten zuiden van de Pyreneeën in 812. Als keizer nam hij zijn volwassen zonen - Lotharius I, Pepijn I van Aquitanië en Lodewijk de Duitser - op in de regering en zocht naar een geschikte verdeling van het rijk tussen hen. Het eerste decennium van zijn bewind werd gekenmerkt door verschillende tragedies en vernederingen, met name de brutale behandeling van zijn neef Bernhard van Italië, met wie hij zich verzoende in een publieke act van zelfvernedering. In de jaren 830 werd zijn rijk verscheurd door een burgeroorlog tussen zijn zonen, maar dan erger door pogingen van Lodewijk om zijn zoon Karel de Kale op te nemen in zijn opvolgingsplannen. Hoewel zijn bewind eindigde op een hoge noot, met orde grotendeels hersteld, werd het gevolgd door drie jaar burgeroorlog. Lodewijk wordt over het algemeen ongunstig vergeleken tegenover zijn vader, maar hij werd dan ook geconfronteerd met hele andere problemen.


Generatie: 2

  1. 2.  Karel de GroteKarel de Grote is geboren op 2 apr 747 in Herstal (zoon van Pepijn de Korte en Bertrada van Laon); is gestorven op 28 jan 814 in Aken, Noordrijn-Westfalen, Duitsland.

    Aantekeningen:

    Karel de Grote (Duits: Karl der Große; Frans en Engels: Charlemagne; Latijn: Carolus Magnus of Karolus Magnus) (vermoedelijk Herstal, waarschijnlijk 2 april 747 of 748[1] - Aken, 28 januari 814[2]), afkomstig uit het geslacht der Karolingen, was vanaf 9 oktober 768 koning der Franken[3] en vanaf 25 december 800 keizer van het Westen.
    Deze kleinzoon van Karel Martel kreeg reeds tijdens zijn leven de bijnaam "de Grote" en geldt sinds de middeleeuwen als een van de belangrijkste heersers van het Westen. Het Frankische Rijk kende onder hem haar grootste omvang. Met zijn kroning door paus Leo III op eerste kerstdag 800 in Rome, werd het keizerschap in West-Europa in ere hersteld. Op initiatief van keizer Frederik Barbarossa werd Karel de Grote op 29 december 1165 door de tegenpaus Paschalis III heilig verklaard.[4] Reeds in het epos Karolus Magnus et Leo Papa (eind 8e eeuw) werd hij tot "Pater Europae" ("Vader van Europa") uitgeroepen.[5] Karel de Grote wordt beschouwd als een persoonlijkheid die het collectief Europees historisch bewustzijn heeft vormgegeven.[6]
    Zowel de Duitsers als de Fransen voeren het begin van hun nationale geschiedenis terug tot Karel de Grote. De stad Aken stelde in 1949 als erkenning voor zijn verdiensten de Internationale Karelsprijs Aken in, die jaarlijks wordt uitgereikt.

    Karel is getrouwd met Hildegard de Vinzgau in 771. Hildegard (dochter van Gerold van de Vinzgou) is geboren op 4 mei 758 in Swaben; is gestorven op 30 apr 783 in Thionville; is begraven in Metz. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Hildegard de VinzgauHildegard de Vinzgau is geboren op 4 mei 758 in Swaben (dochter van Gerold van de Vinzgou); is gestorven op 30 apr 783 in Thionville; is begraven in Metz.

    Aantekeningen:

    Hildegard (Swaben, 4 mei 758 - Thionville, 30 april 783) was een dochter van de belangrijke Frankische edelman Gerold van de Vinzgau en Emma. In 771 werd zij de derde vrouw van Karel de Grote. Ze is begraven in de abdij van St Arnulf te Metz.
    Karel wilde haar zo graag tot vrouw dat hij zijn vorige vrouw zonder geldige aanleiding verstootte en daarmee ook zijn bondgenootschap met de Longobarden om zeep hielp - maar het politieke belang van Hildegard als lid van een prominente Schwabische familie was misschien groter. Ook was Hildegard volgens heersende opvattingen te jong om te trouwen (ze was 13) en zeker te jong om direct al kinderen te krijgen (ze kregen hun eerste kind toen ze 14 was). Hun huwelijk werd dan ook algemeen als ongeldig beschouwd totdat de paus als wederdienst voor de politieke hulp van Karel in 774 (dus na 3 jaar) het huwelijk alsnog erkende. Hildegard volgde Karel op de meeste van zijn tochten en kreeg ook een aantal kinderen in Italië, Saksen en Aquitanië. Na 12 jaar huwelijk en 9 zwangerschappen stierf Hildegard in het kraambed. Kort voor haar dood heeft ze nog een schenking gedaan aan de abdij van St Arnulf in Metz, ook Karel schenkt deze abdij een hof op de dag na haar overlijden en Hildegard werd daar begraven.
    Zij richtte vele kloosters en kerken op. Zo stichtte zij onder meer de abdij van Kempten. Hildegard is zalig verklaard. Haar feestdag is op 30 april. Zij is de patroon van de zieken.

    Begraven:
    Begraven in de Abdij van Metz.

    Door verbouwingen, oorlogsgeweld en door vernielingen tijdens de Franse Revolutie, zijn de abdij en de keizerlijke grafkelders verloren gegaan.

    Kinderen:
    1. Karel de Jongere is geboren in 772 in Aken, Noordrijn-Westfalen, Duitsland; is gestorven op 4 dec 811 in Beieren.
    2. Adelais is geboren in 773 in Italië; is gestorven in 774 in talië.
    3. Rotridus is geboren in 775; is gestorven op 6 jun 810.
    4. Bertrada is geboren in 775; is gestorven in 825.
    5. Pepijn van Italië is geboren in apr 777; is gestorven op 8 jul 810 in Milaan.
    6. 1. Lodewijk de Vrome is geboren in 778; is gestorven in 841.
    7. Lotharius is geboren in 778; is gestorven in 779.
    8. Gesila is geboren in 781; is gestorven in 800.
    9. Hildegard is geboren in 783; is gestorven in 783.


Generatie: 3

  1. 4.  Pepijn de KortePepijn de Korte is geboren in 714 in Jupille sur Meuse (zoon van Karel Martel en Rotrude van Trier); is gestorven op 24 sep 768 in Saint Denis.

    Aantekeningen:

    Pepijn (of Pippijn) (Jupille-sur-Meuse, 714 - Saint-Denis, 24 september 768), de Korte of de Jongere genaamd, was vanaf 741 hofmeier en vanaf 751 tot zijn dood de eerste koning der Franken uit het Karolingische huis. Hij was een zoon van Karel Martel en Rotrude van Trier.[1] Hij trouwde met Bertrada van Laon, dochter van Charibert van Laon.[2] In 741 volgden hij en zijn broer Carloman hun vader op als hofmeier en de facto heersers van het koninkrijk tijdens een interregnum (737-743). Na de pensionering van Carloman in 747 verkreeg Pepijn de toestemming van paus Zacharias om de laatste koning van de Merovingen, Childerik III, af te zetten en de troon aan te nemen in 752. Omdat hij was genoemd naar zijn grootvader, Pepijn van Herstal, die op zijn beurt ook genoemd is naar zijn grootvader, Pepijn van Landen, beiden hofmeiers, wordt Pepijn de Korte ook wel genummerd als Pepijn III. Pepijn is de vader van Karel de Grote. Hij is begraven in de kathedraal van Saint-Denis.

    Pepijn is getrouwd met Bertrada van Laon. Bertrada (dochter van Chalibert van Laon) is geboren in mei 720; is gestorven op 12 jul 783. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 5.  Bertrada van LaonBertrada van Laon is geboren in mei 720 (dochter van Chalibert van Laon); is gestorven op 12 jul 783.

    Aantekeningen:

    Bertrada van Laon, ook wel bekend als Bertha met de Grote Voet (mei 720 – 12 juli 783) was een Frankische koningin. Ze kreeg haar bijnaam omdat ze een klompvoet had. Bertrada was een dochter van Charibert van Laon.

    Kinderen:
    1. 2. Karel de Grote is geboren op 2 apr 747 in Herstal; is gestorven op 28 jan 814 in Aken, Noordrijn-Westfalen, Duitsland.
    2. Carloman I is geboren op 28 jun 751; is gestorven op 4 dec 771 in Reims.
    3. Gesila is geboren in 757; is gestorven in 810 in Chelles.
    4. Pepijn is geboren in 759; is gestorven in 761.
    5. Chrotais
    6. Adelais

  3. 6.  Gerold van de Vinzgou is geboren in 740; is gestorven in 799.
    Kinderen:
    1. 3. Hildegard de Vinzgau is geboren op 4 mei 758 in Swaben; is gestorven op 30 apr 783 in Thionville; is begraven in Metz.


Generatie: 4

  1. 8.  Karel MartelKarel Martel is geboren op 23 aug 676 in Herstal (zoon van Pepijn II van Herstal en Alpaida); is gestorven op 22 okt 741 in Quierzy.

    Aantekeningen:

    Karel Martel (Herstal, circa 689 - Quierzy, 22 oktober 741) was hofmeier van het Frankische Rijk. Hij reorganiseerde het Frankische leger en bestuur en wist daarmee met succes zowel zijn binnenlandse als buitenlandse tegenstanders, met name de Arabieren, Friezen en Saksen het hoofd te bieden. Zijn macht werd zo groot dat hij de plaats van de Merovingische koningen innam, zonder zichzelf tot koning uit te roepen. Karel wordt beschouwd als stamvader en naamgever van de Karolingen. Hij was zoon van Pepijn II en diens tweede vrouw in bigamie Alpaida, en is begraven in de abdij van Saint-Denis. Zijn bijnaam Martel (klemtoon op de laatste lettergreep, zoals in "bel") betekent hamer (vergelijk het Franse woord voor "hamer": marteau). Daarmee wordt de spreekwoordelijke hamer bedoeld waarmee Karel de Arabieren 'vermorzelde'.

    Karel Martel stierf op 22 oktober 741 in Quierzy-sur-Oise in wat nu het Aisne departement in Picardië is. Hij werd begraven in de Kathedraal van Saint-Denis in Parijs. Zijn gebieden waren al een jaar eerder onder zijn volwassen zonen verdeeld: Carloman kreeg Austrasië en Alemannië (met Beieren als een vazalstaat), Pepijn de Korte kreeg Neustrië en Bourgondië (met Aquitainië als vazalstaat) en Grifo kreeg niets, hoewel sommige bronnen aangeven dat er over gesproken was hem een strook land tussen Neustrië en Austrasië te geven.
    Gibbon noemde Karel Martel "de held van zijn tijd" en verklaarde dat de "Christenheid ... werd gered ... door het genie en het geluk van één man, Karel Martel."

    Karel is getrouwd met Rotrude van Trier. Rotrude (dochter van Liutwin) is geboren in 690 in Austrasië; is gestorven in 724. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 9.  Rotrude van Trier is geboren in 690 in Austrasië (dochter van Liutwin); is gestorven in 724.

    Aantekeningen:

    Rotrude van Trier (afwisselend gespeld als Chrotrude, Chrotrud, Rotrude, Chotrude, Chrotude, Chrotrudis, op zijn Frans ook bekend als Rotrou de Trèves) (Austrasië, ca. 690 - ?, 724) was de dochter [1] van de heilige Liutwin, rond 700 bisschop van Trier, de eerste vrouw van Karel Martel en zodoende ook (lineair) de grootmoeder van Karel de Grote.
    Rotrude trad rond het jaar 709 in het huwelijk met Karel Martel, een onwettige zoon van Pepijn van Herstal, met wie ze 5 kinderen kreeg:

    Kinderen:
    1. Carloman is geboren in 713 in Austrasië; is gestorven op 4 dec 755 in Montecassino.
    2. 4. Pepijn de Korte is geboren in 714 in Jupille sur Meuse; is gestorven op 24 sep 768 in Saint Denis.
    3. Hiltrude is geboren in 716 in Austrasië; is gestorven in 754 in Beieren.

  3. 10.  Chalibert van Laon

    Aantekeningen:

    Charibert van Laon (ca. 700 - voor 762), ook Caribert of Heribert, was graaf van Laon. Hij is de zoon van Bertrada de oudere.
    Van hem is bekend dat hij in 721 samen met zijn moeder de abdij van Prüm sticht, met hulp van de abdij van Echternach. Ze doen ook samen een schenking aan de abdij van Echternach. De abdij van Prüm zal een van de belangrijkste kloosters worden voor de Karolingen. Uit een akte van zijn dochter, Bertrada van Laon, en zijn schoonzoon, Pepijn de Korte, uit 762 blijkt dat hij dan al is overleden omdat daarin wordt gesproken over goederen uit zijn erfenis.
    Charibert was getrouwd met een onbekende vrouw, sommige bronnen noemen de naam Gisela. Zijn dochter was de moeder van Karel de Grote.

    Kinderen:
    1. 5. Bertrada van Laon is geboren in mei 720; is gestorven op 12 jul 783.